22 scholen, waarvan vier uit de provincie Antwerpen, behaalden de afgelopen 'coronaschooljaren' de Groene Vlag van Eco-Schools. Ze werden vandaag gevierd tijdens een online Groene Vlagfeest.
De Groene Vlag is een internationaal kwaliteitslabel van de Foundation for Environmental Education (FEE) voor duurzame scholen. Andere Europese milieukwaliteitslabels van de FEE zijn de blauwe Vlag voor stranden en jachthavens en de Groene Sleutel voor toeristische verblijfsaccommodaties.
Wereldwijd werden al meer dan 56.000 Groene Vlaggen uitgereikt aan scholen uit 70 landen. Vlaamse scholen die de Groene Vlag behalen, mogen zich gedurende drie schooljaren 'Eco-School' noemen. Om deze titel te mogen dragen, moeten scholen voldoen aan zeven internationaal erkende criteria.
In de provincie Antwerpen ging de eer naar deze vier scholen:
De Vlindertuin uit Lille (foto)
Basisschool De Brug uit Brecht
De GEKKO kleuterschool uit Bonheiden
Middenschool Sjabi uit Puurs.
'Bij steeds meer Vlamingen groeit het besef dat we allemaal samen onze duit in het zakje moeten om van Vlaanderen een aangenamere plek te maken die klaar is voor de klimaatuitdagingen van morgen.
Dankzij hun inspanningen voor een groenere en duurzamere schoolomgeving wappert er de komende drie jaar ook op 22 scholen in Vlaanderen en Brussel een groene vlag en mogen alle leerkrachten, leerlingen en ondersteunend personeel zich drie jaar lang meer dan terecht duurzaamheidsambassadeurs noemen.'
Selectie en begeleiding door MOS
Automatisch gegenereerde beschrijvingMOS – duurzame scholen, straffe scholen, een samenwerking van het Vlaams Departement Omgeving met de vijf Vlaamse provincies en de VGC, selecteert uit alle kandidaten de Vlaamse scholen die de Groene Vlag verdienen.
'Het zijn basis- en secundaire scholen die zich actief inzetten om duurzaam denken en doen centraal te stellen in het hele schoolleven. "Eco-Schools zijn MOS-scholen die voortrekkers zijn op het vlak van duurzaamheid.
Ze inspireren en mobiliseren andere scholen om acties op te zetten en werken aan thema's zoals het vergroenen van speelplaatsen, het verhogen van de biodiversiteit, klimaat en duurzame mobiliteit.
Jaarlijks kunnen maximaal 30 scholen in Vlaanderen en Brussel aanspraak maken op de titel van Eco-School", zegt Linda Van Meersche, MOS-coördinator bij het Departement Omgeving.
MOS Vlaanderen ontwikkelde in 2020 een interactieve werksessie waarmee scholen kunnen aftoetsen en aantonen of zij voldoen aan de zeven criteria van de FEE. Bij die evaluatie, in de vorm van het spel 'Op weg naar de Groene Vlag', worden niet enkel leerkrachten en directies betrokken, maar ook leerlingen, ouders en ondersteunend personeel.
Voor die werksessie kunnen de scholen ondersteuning vinden bij de MOS-begeleiders van de Vlaamse provincies en de VGC.
De Vlindertuin uit Lille
'De Vlindertuin uit Lille kan uitpakken met een warmtepomp, een groendak, zonnepanelen, een moestuin met regentonnen, insectenhotels, vlinderhuisjes, vogelkastjes, bloemenweides en zelfs een natuurreservaat in zakformaat.'
Deze vier Antwerpse scholen mogen de Groene Vlag gedurende drie jaar laten wapperen aan hun schoolpoort. Foto rr/N.